לייעוץ ראשוני מיידי התקשר עכשיו
050-5230928
או מלא את הפרטים:

אבי לוטן - עורך דין לתביעות רשלנות רפואית. המשרד הוקם ב-1986 ומאז צבר ידע רב ומוניטין בתחום הנזיקין בכלל והרשלנות הרפואית בפרט. מאז הקמתו, הגיע המשרד להישגים עצומים תוך השפעה ישירה על ראשי הנזק המוכרים בפסיקה, קביעת תקדימים משפטיים חשובים ומעל לכל, השגת פיצויים גבוהים ומיטביים עבור הלקוחות.

איחור באבחון – ילדה נפטרה עקב רשלנות באבחון דלקת קרום המוח

מאת: עו"ד אבי לוטן

התוצאות של אבחון שגוי או רשלני עלולות להיות הרות אסון מבחינתו של המטופל, ואכן, מספר לא מבוטל של תביעות רשלנות רפואית מוגשות בגין נזקים שנגרמו כתוצאה מרשלנות באבחון.

כך לדוגמא, בע"א 3459/06 ד"ר שוורץ לב נ' עזבון המנוחה ד.פ ז"ל נקבע כי רשלנות רפואית בשל רשלנות באבחון גרמה למותה הטראגי של ילדה קטנה כפי שיתואר להלן.

ביום 19.10.02 נפטרה ד. ז"ל מדלקת קרום המוח, כתוצאה מחיידק הסטרפטוקוקוס מקבוצת A על רקע דלקת ריאות חריפה, כשהיא בת 5 שנים בלבד. הוריה הגישו תביעת נזיקין בגין רשלנות רפואית בטענה כי לו הייתה מאובחנת מחלתה במועד והיה ניתן לה טיפול רפואי הולם - ניתן היה להציל את חייה.

יום לפני מותה, שבה ד. ז"ל מהגן והתלוננה על כאבים ברגל ימין, על כך שאיננה יכולה לעמוד בכוחות עצמה על הרגל, על חולשה וביקשה לישון. מדד לה חום של 39 מעלות. בסמוך לשעה 16:00, לאחר שהמשיכה להתלונן, החליטו הוריה לקחתה לקבלת טיפול רפואי.

מאחר והיה זה יום שישי, פנו הוריה למוקד הטלפוני של מכבי והונחו להגיע למרפאה עצמאית המשרתת את מבוטחי הקופה.

הילדה נבדקה במרפאה על-ידי הרופא, אשר ציין ברישומיו: החום שנמדד היה מעל 40 מעלות צלסיוס, מתלוננת על כאבים ברגל ימין, אינה ערנית, בטן רכה מעט נפוחה, סימנים מניגיאלים שליליים, התגלו כדוריות דם אדומות בבדיקת השתן שנעשתה לה. בתום הבדיקה קיבלה אופטלגין נוזלי ולאחר המתנה של כחצי שעה במרפאה, כשחומה ירד ל-40 מעלות צלסיוס, שוחררה לביתה, והומלץ לשוב למרפאה יום למחרת, במידה וחומה יעלה שוב ולא יחול שיפור במצבה.

למחרת בשעה 07:00 בבוקר, גילתה אמה של הילדה סימנים כחולים בגבה, ברגליה, בציפורני ידיה ורגליה ומתחת לעיניה. בהמשך איבדה הילדה שליטה על הסוגרים, איבדה את הכרתה ואובחן דם בפיה. ניידת טיפול נמרץ הבהילה אותה דנה לבית החולים "קפלן" ברחובות שם נקבע מותה, בשעה 9:15 בבוקר.

הוריה של הילדה המנוחה טענו כי הרופא והמרפאה התרשלו בכך שלא הפנו את הילדה מיידית לבית חולים לצורך אבחנה מדויקת וקבלת טיפול ראוי ונכון.

בית המשפט קבע כי רופא המרפאה אשם ברשלנות באבחון בכך שלא ערך תיעוד רפואי מלא ותקין, לא תעד אם ואלו בדיקות מקיפות ביצע לילדה בעת ביקורה אצלו, לא התייחס ברצינות וביסודיות לתלונותיה ולא השאיר אותה תחת השגחה לפרק זמן מספיק, לצורך מעקב אחר ההתפתחות במצבה, או לחלופין, לא הפנה אותה לחדר מיון לעריכת בדיקות מקיפות יותר אשר בעקבותיהן לא היה נגרם איחור באיבחון.

בית המשפט הדגיש חובה זו במיוחד כאשר מדובר בטיפול בילדים, אשר היכולת שלהם למסור אינפורמציה מדויקת בנוגע למצבם, מוגבלת, מטבע הדברים, במיוחד בשעה שהם חולים וסובלים מחולשה וחום, ובכדי להשלים את המידע החסר, על הרופא לערוך את הבדיקות הנדרשות ולא להגיע למצב של רשלנות באבחון.

בהמשך קבע בית המשפט כי רופא המוקד התרשל בתפקידו בכך שלא ביצע את מלוא הבדיקות הנדרשות לאבחון מחלתה של הילדה ונראה שכלל לא הביא במכלול שיקוליו את האפשרות כי היא סובלת ממחלה מסוכנת המאיימת על חייה.

בענייננו, מדובר היה בתסמינים חריגים אשר עמדו בפני הרופא ואשר היו מחייבים בדיקה מעמיקה יותר, או למצער, הפנייתה של המנוחה לחדר מיון על מנת ששם ניתן היה לבחון את הדברים לעומקם. ויודגש, רשלנותו של הרופא אינה רק באבחון השגוי של מחלת המנוחה, אלא באופן בו בירר את העובדות על מנת להגיע ל"חקר האמת", ולשון אחר, אי עריכת אותן בדיקות נדרשות, בנסיבות המקרה הרלוונטי.

עוד קבע בית המשפט כי הרופא התרשל בכך שלא הציג בפני ההורים את האפשרות שאבחנתו המשוערת – כי מדובר בזיהום ויראלי ולא חיידקי – איננה כי אם השערה בלבד ויכול שבתם סובלת מזיהום חיידקי אלים ומסוכן. לו עשה כן היו ההורים עוקבים כנדרש אחר מצבה ואולי אף מחליטים להביאה לבית החולים מוקדם יותר, דבר שעשוי היה להציל את חייה.

בית המשפט קבע כי טיפול רפואי מיידי והולם היה מביא להחלמתה של דנה בשיעור של למעלה מ- 85%. היות ולפי הכללים הרגילים במשפט אזרחי על התובע להוכיח תביעתו במאזן ההסתברויות, היינו להוכיח תביעתו מעל ל-51%, כדי לזכות במלוא תביעתו, ומכיוון שבמקרה דנן הדבר הוכח אף אף מעל ל- 85%, קבע בית המשפט כי התובעים זכאים למלוא נזקם.

לאור כל האמור, קביל בית המשפט את התביעה בגין רשלנות באבחון ופסק לעיזבון המנוחה פיצוי בסך של כ – 1,000,000 ₪.